Thursday, March 7, 2013

The beginning..

Posted by Nur Jessica Nyepit binti Abdullah at 10:19 PM
Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_^ Wahh, skema kau dah lama tak update blog. Berhabuk -_-
Okay, How do I start this? Erm, since ramai yg bertanya, nak sgt tahu, ramai sgt yang dah inbox kt FB, yg tak kenal pun ada, pasal macam mana jes boleh berminat untuk memeluk agama Islam. Panjanggg ceritanya. Tapi sebelum jes mulakan, ingin jes tekankan di sini, jes berminat dgn agama Islam bukan sebab agama asal jes tak sempurna. Semua agama sama, semua menuju ke arah kebaikan. Hanya cara kita yang berbeza. Jes hanya nak share pengalaman jes yg dari dulu cuba mendekati agama Islam, macam mana jes bagitau parents.. semua2 lah jes akan cerita. In shaa Allah, Jes akan cuba update sikit2.. Jes pn akan cuba pendekkan cerita, so that tak la panjang sgt.. kang boring pula baca.. hehe! So, here we go..

Bismillah...

Cahaya Jessica 
Ketika masih kecil - Part One

Bermulanya masa jes baru masuk tadika. Nak pula dlm satu kelas tu, hanya dua tiga org yg bkn beragama Islam termasuk jes. Jadinya, bila sesi belajar menulis jawi and mengenal huruf, kami yg bkn beragama Islam ni akan disuruh mewarna. Masa cikgu tu tengah ajar menyebut huruf jawi satu-persatu, masa tu dah mula berfikir, kenapa huruf tu lain. Masa tu jes dah rasa huruf2 tu "unik". Tertanya juga masa tu kenapa jes tak boleh ikut belajar sama? Tu je yang jes ingat masa jes tadika.

Lepas tu, masuk pula ke sekolah rendah. Bila sekolah rendah, setiap kali masa perhimpunan mesti akn ada baca doa. Bila balik rumah, biasa lah bila kita kecik2, suka main sorang2.. mcm main pondok2 tu.. main mak2.. tapi jes dulu main sorang2... hahaha! So bila main sorang2 tu, jes "lakonkan" balik masa perhimpunan tu.. and jes buat la mcm baca doa.. masa tu apa jes sebut pun tak tau lah.. entah bunyi ape pun tak tau.. Nak buat lagi kelakar, jes masa kecik2 dulu agak tomboy sikit.. so jes siap buat songkok guna manila kad. Jes buatlah mcm baca doa masa perhimpuanan tu.. Haha! Adoi.. Masa tu minat jes tengok kawan2 yg beragama Islam belajar menulis jawi tetap sama.. Macam biasa, balik rumah.. jes "lakonkan" balik.. buat2 lah dalam kelas menulis jawi.. entah macam mana jes tulis belit2 tu pun tak tau... Hehehe :)

Buat masa ni, ni je dulu jes update.. Ni je yang jes boleh ingat utk malam ni.. Dah pukul 10, otak dah lemmbb skit. nanti jes akan pergi ke part two. Wah! macam buku.. hahaha..
Sambung lagi nanti yeee :)

Selamat malam!

Image and video hosting by TinyPic

Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer

1 comments:

Dewi Aja on August 22, 2015 at 12:00 AM said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

 

Template Copy by Blogger Templates | BERITA_wongANteng |MASTER SEO |FREE BLOG TEMPLATES